AcadeMedias räntor

AcadeMedia lånar pengar för att kunna investera och utveckla verksamheten, som att exempelvis starta nya förskolor och skolor. Till stor del används det överskott, alltså den vinst, som görs varje år för att göra dessa investeringar. Vinsten räcker dock inte alltid till större investeringar. Ska man förenkla det kan man jämföra med en familj. Normala utgifter och mellanstora investeringar (i familjens fall kanske en ny TV) klarar de flesta av utan att låna, men stora saker som en ny bostad, eller en bil, kräver oftast lån.

Detsamma gäller för företag, och precis som för en familj innebär detta att räntor blir en naturlig del av ett företags kostnader.

AcadeMedias räntekostnader kan ställas i relation till våra totala intäkter som var drygt 10,8 miljarder kronor bokslutsåret 2017/18. Under samma år betalade vi 62 miljoner i räntor till våra långivare, vilket motsvarar mindre än 1 procent av AcadeMedias intäkter.

Eftersom vi lånar pengar från olika banker går det inte att säga att vår ränta är en fast procentsats. Under 2017/18 låg våra räntor på mellan två och fyra procent hos bankerna. Det är ungefär vad de flesta hushåll betalar för sina banklån, och vi tycker att det är bra att företag som har en trygg ekonomi och en solid ägare kan låna pengar till en rimlig kostnad.

Innehållsansvarig

Uppdaterad